Menu:

Lahodné španělské potraviny by neměly scházet na žádné zahradní párty

Rozhodli jste se uspořádat na konec prázdnin zahradní párty a rádi byste připravili mimo jiné také chutný zeleninový salát? Obohaťte jej o španělské olivy značky Bassta.

Olivy a jejich původ

Olivy již dávno neplní jídelníček pouze obyvatelům přímořských států. Vlivem cestovního ruchu a touhy poznávat gastronomii zahraničních zemí, jsou oblíbené tyto plody středomořského stále zeleného stromu zvaného Olea europaea také v našich končinách. Olivy uzrávají po odkvětu bílých voňavých květů a obsahují až padesát procent oleje a téměř čtyři procent vody. Svůj původ olivy nachází v Malé Asii. Hojně se dnes však pěstují také v Řecku, Portugalsku, Turecku, Sýrii, Maroku, Itálii nebo ve Španělsku. Olivy jsou považovány za součást chutné, pestré a vyvážené kuchyně. Všeobecně rozlišujeme mezi dvěma druhy oliv a to mezi zelenými a černými olivami. Málokdo však ještě před několika lety věděl, že černé olivy jsou ve skutečnosti dozrálé zelené olivy patřičného druhu. Zatímco tedy zelené olivy se češou nezralé, černé olivy musí být vždy zralejší, aby se daly jíst. Černé olivy jsou také bohatší na olej. Olivy lze ve specializovaných prodejnách i ve velkoobchodech koupit bez jakékoliv náplně i s ní. Velmi chutné jsou především zelené olivy plněné paprikou či zelené olivy plněné ančovičkovou pastou.

Lahodná chuť španělského vína Old Porter

Na žádné zahradní párty by neměl chybět ani kvalitní alkohol. K němu se bezpochyby řadí také španělské víno Old Porter. Víno pochází ze španělské oblasti Montilla – Moriles a je vyráběno z odrůdy Pedro Ximénez. Toto sladké víno si oblíbíte již při první skleničce. Víno se může pochlubit zářivě průhlednou barvou s odstíny mahagonu a jodu. Víno má jemnou vůni a jeho chuť připomíná rozinky. V závěru ucítíte jemnou trpkost. Doporučená teplota podávání je 15 – 20 °C. Před prodejem víno zrálo čtyři roky v sudu systémem „Solera y Criaderas“.

29. 08. 2019